Wat is een ceremonie en een ritueel?

Een ceremonie is een plechtigheid die een belangrijke gebeurtenis aangeeft. Tijdens een ceremonie worden rituele handelingen uitgevoerd, die voor de ceremonie zijn vastgelegd. Sommige ceremoniën zijn eenmalige gebeurtenissen. Denk hierbij aan een uitvaart, afscheid nemen van iets of iemand, een trouwerij of een geboorte.

Wat voorbeelden
Tijdens de ceremonie van een trouwerij is het ja-woord zeggen één van de rituelen die plaatsvinden. “You may kiss the bride” is natuurlijk een ritueel wat we allemaal kennen. Hiermee laat het echtpaar aan alle gasten zien hoeveel ze van elkaar houden.
Vóór de geboorte is er de babyshower. Dit is een mother blessing ritueel. In de Oosterse wereld wordt hiermee de moeder geëerd en de baby al welkom geheten.
Bij een geboorte wordt een kindje z.s.m. op de borst van de moeder gelegd. Dit is een mooi ritueel waarmee de hechting tussen moeder en kind na de geboorte begint. Het kraambezoek brengt cadeautjes en komt het kindje bewonderen. Tegenwoordig is er vaak een kraamfeest. Je kunt gewoon een feestje geven maar je kunt ook een welkom ceremonie onderdeel laten zijn van het kraamfeest. Er zijn er veel mooie rituelen om het kindje welkom te heten.

Dit als quote!!!
We hebben allemaal dagelijkse rituelen die we zelf uitvoeren zonder dat we het onszelf bewust zijn.

Wat doe je het eerste als je wakker wordt? De kans is groot dat jouw dag begint met een dagelijks ritueel. Hoe sluit je de dag af voor het slapengaan? Een beker warme melk, bidden, een meditatie, misschien je kleding voor de volgende dag klaarleggen. Al deze dagelijks terugkerende gewoontes zijn je dagelijkse rituelen.

Dit zijn rituelen waar we niet bij stilstaan maar die ons wel structuur in de dag geven. Voor mensen met verdriet of een depressie kunnen deze eenvoudige dagelijkse bezigheden een houvast zijn om de dag door te komen.